Namówiłam klasę na wspaniałą wycieczkę!!!
14 września pojechaliśmy do szkoły gotowania Little Chef. Lekcja była organizowana w ramach akcji zdrowego żywienia (finansowanej przez Ministra Zdrowia ze środków Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016-2020), więc nasi rodzice nie musieli za nią płacić.
Panie, które prowadziły zajęcia, były bardzo miłe i zdecydowanie znały się na gotowaniu!
W kuchni znajdowały się profesjonalne przyrządy kucharskie, więc nie musieliśmy niczego zabierać z domu. Sami zrobiliśmy pastę z ciecierzycy i pyszny koktajl z kurkumą. Nikt nie zmuszał nas potem do jedzenia, więc gdy coś nam nie smakowało, mogliśmy to zostawić i nie jeść dalej. Ale prawie nikt nie skorzystał z tej możliwości. Duża część naszej grupy wzięła dokładkę i napoju, i kanapek z pastą.
Na koniec warsztatów każdy uczestnik dostał fartuszek, dyplom i książkę z przepisami. Jeżeli będzie taka okazja, to następnym razem też chcemy wziąć udział w takiej smacznej lekcji .
Pola z 6B
PS

Zamieszczam przepis na „Pomarańczowy koktajl z kurkumą”:
Składniki:
marchew – 1 średnia,
jabłko –  1 średniej wielkości,
banan –  1,
cytryna –  1, do wyciśnięcia soku,
siemię lniane – 1 łyżeczka,
kurkuma – 2 szczypty,
miód – 1 łyżeczka,
woda – 1 szklanka.
Sposób przygotowania:
Marchew, jabłko i banana umyć i obrać. Owoce pokroić na mniejsze kawałki, marchew zetrzeć na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Wszystkie składniki umieścić w kielichu blendera, dodać sok wyciśnięty z cytryny i miksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Można dodać więcej wody niż uwzględniono w przepisie.
Ten koktajl szybko można zrobić w domu. Dodałabym do niego trochę soku z grejpfruta i mango.
Smacznego!