Piątkowe popołudnia w klasie II b są niezwykłe. Jest to bowiem czas na EKSPERYMENTOWANIE w ramach innowacyjnego programu ROD: Ruch-Odkrywanie-Działanie. 17 września odbyły się wyjątkowe lekcje z panią Alicją, mamą jednego z uczniów. Nasz gość to biotechnolog z wykształcenia, badacz, który spędził wiele lat w laboratorium, a teraz wprowadził dzieci w skomplikowany świat chemii.
Na zajęciach z panią Alicją mali naukowcy badali właściwości różnych substancji. W tym celu użyli soku z czerwonej kapusty jako wskaźnika pH, czyli stopnia kwasowości danego roztworu. Sok z czerwonej kapusty jest wskaźnikiem, ponieważ wskazuje czy dany płyn jest kwasem (barwi się na różowo), zasadą (barwi się na niebiesko) czy substancją obojętną (barwi się na fioletowo). Uczniowie sprawdzali właściwości soku z cytryny, octu, jajka, soku z banana, mydła, proszku do prania oraz zwykłej wody. Okazało się, że sok z czerwonej kapusty jest doskonałym wykrywaczem pH, a samo eksperymentowanie niezapomnianą przygodą!
Pani Alicjo, dziękujemy za wyjątkowe spotkanie!