I dziewczyny, i chłopaki wiedzą, co to zdrowia smaki!

W dniach 28 marca – 1 kwietnia odbył się w naszej szkole Tydzień Zdrowej Żywności, w którym uczestniczyły klasy młodsze. W poniedziałek przyszliśmy do szkoły ubrani na pomarańczowo i chrupaliśmy zdrowe i smaczne marchewki oraz soczyste mandarynki. We wtorek odbył się Dzień Zielony, obowiązywały stroje w tym kolorze, próbowaliśmy pachnących ogórków i gruszek. Kolejnego dnia królowała czerwień i jak nie trudno się domyślić, jedliśmy soczyste jabłka i zdrowe pomidory. W czwartek miał miejsce Festiwal Chleba i Miodu, spotkaliśmy się, by porozmawiać, jak odbywa się proces od ziarenka do bochenka. Próbowaliśmy zdrowego, pachnącego chleba na zakwasie, z miodem wyprodukowanym przez pracowite pszczoły. Kolejnego dnia jedliśmy najbardziej kolorowe śniadania, jakie udało się uczniom stworzyć z domowych produktów. W piątek nastąpiło podsumowanie Tygodnia Zdrowej Żywności. Wszystkie klasy dostały dyplom za wielkie zaangażowanie w akcję i mogły skosztować chipsów bananowych. Tydzień Zdrowej Żywności był kolorowy i pyyyyszny 🙂